Известие

Collapse
No announcement yet.

Разглобяване на фар с лупа (164 супер)

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Разглобяване на фар с лупа (164 супер)

Онзи ден на срещата показах на Владо и Радо как ми светят ксеноните. Заговорихме се и за възможни подобрения. Понеже днес нямаше какво да правя и отделно отдавна нещо ме влече, реших да разглобя един фар. Да видя има ли такива трагедии като при фаровете на 166, може ли и нашите да се пратят за нанасяне на покритие и пр. Отделно след монтажа на ксенона определено имам ефекта на самозаслепяване, за който се споменава рядко по форумите. Самата конструкция на екрана между крушката и лупата определя специфичното светлинно петно при нашите фарове. Та идеята ми беше и там малко да 'подобря' нещата, като за база ми служат светлинните петна на автомобили с фабрично монтиран ксенон.
    Няма да описвам демонтажа на самия фар от колата. Стъклото се държи на 6 пружинни плоски 'щипки'. Внимателно ги сваляте. След това с тънка плоска отверка (примерно) започвате да отделяте стъклото от пластмасовия корпус на фара. Стъклото не е залепено с нищо, има само едно уплътнение отдолу.
    С отверка отделяте декоративната 'лайсна' пред рефлектора (1,2,3). Отгоре и отдолу в средата на големия рефлектор има водачи, захванати с жлеб. Отново с отверката леко разкачате рефлектора от водачите (4,5). С леко завъртане изваждате рефлектора от 3-та опора и разкачате кабелите на крушките (6,7,. Самия малък рефлектор на късите с лупата се държи на 3 винта към големия. Развивате ги с кръстата отверка, като внимавате за подложните шайби. Отделяте лупата и малкия рефлектор (9,10,11). Малко общи снимки, на едната се вижда леко матиралата повърхност на рефлектора. Но далеч от драмите с фаровете на 166 (12,13,14,15). После стенда за проба на моите 'подобрения', снимка на светлинното петно преди и след (16,17,18 ). Обща снимка на корубата на фара (19).

Снимките са от тилифоня, затова е и този шум. Просто много импулсивно действах и не взех нормален апарат.
    Attached Files
    Last edited by didod; d.m.y г., 00:07. Основание: допълнение
    Alfa Romeo 164 SUPER T. Spark /Base '95/ - gone for parts;
    Lancia Kappa JTD '98 -

Мдаа и аз ги къпах моите като я взех че единия беше по нов от другия Хич не е трудно само трябва внимателно с амалгамата
    0888 232 484 - Бобо Extreme Service
    sigpic
    Alfa 145 QV Turbo VS Alfa GTV 3.2 24V 04'
    Alfa 156 05' 1.9 16V M-JET, Fiat Brava 1.9 JTD , Алфа 164 Super, Alfa 147 JTD малкото GTA, Alfa 155 2.0 16v Super

Comment

Абсолютно, особено по големия рефлектор, който е пластмаса. Почистване само със сух парцал, нищо повече. Утре ще видя с паста за зъби мога ли да полирам матиралото петно на малкия. Желателно е да се почисти и самата лупа, със спирт примерно. При монтажа на стъклото на фара аз лично добавих и сив силикон към оригиналното уплътнение, за по-сигурно. Внимателно и с монтажа на щипките на стъклото - опасност от спукване на същото.
      Тези дни мисля да отделя и лупата от рефлектора (нитове) и евентуално мога да го пратя с още един в Стрелча за ново покритие. А може би не - все пак оригиналното си е оригинално. Въобще другарите от БОШ са се постарали с фара. Има си и 2 отдушника даже.
      И като цяло моята идея ще може да се осъществи с поставяне на една пластинка на екрана м/у крушката и лупата. И ще имам светлини тип 'оргинален ксинонь'.
      Last edited by didod; d.m.y г., 00:07.
      Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Първоначално публикувано от didod Покажи съобщение
        Абсолютно, особено по големия рефлектор, който е пластмаса. Почистване само със сух парцал, нищо повече. Утре ще видя с паста за зъби мога ли да полирам матиралото петно на малкия. Желателно е да се почисти и самата лупа, със спирт примерно. При монтажа на стъклото на фара аз лично добавих и сив силикон към оригиналното уплътнение, за по-сигурно. Внимателно и с монтажа на щипките на стъклото - опасност от спукване на същото.
        Тези дни мисля да отделя и лупата от рефлектора (нитове) и евентуално мога да го пратя с още един в Стрелча за ново покритие. А може би не - все пак оригиналното си е оригинално. Въобще другарите от БОШ са се постарали с фара. Има си и 2 отдушника даже.
        Въобще не се пробвай само с вода ги мих аз и пак се опитаха да подпухнат а лупата я разглобих и на чешмата с меглио
        0888 232 484 - Бобо Extreme Service
        sigpic
        Alfa 145 QV Turbo VS Alfa GTV 3.2 24V 04'
        Alfa 156 05' 1.9 16V M-JET, Fiat Brava 1.9 JTD , Алфа 164 Super, Alfa 147 JTD малкото GTA, Alfa 155 2.0 16v Super

Comment

Ми той този фар си ми е за експерименти, ще видим.
          Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Като гледам на 55-цата и на 64-ката лупата с рефлектора не са ли еднакви?

Comment

Ами нямам идея, възможно е. По-късно снимки с по-добро качество.

Ето други фотоси:
              Attached Files
              Last edited by didod; d.m.y г., 22:40.
              Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Разводнявам темата за което се извинявам. Ето ги на 55-цата.
                Attached Files

Comment

Чини ми се баш същия. Интересно откритие.

Това след Стрелча ли са снимките или?
                  Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Не,това ми е от оборотния фар. Тези рефлектори са обработени в Стрелча.За 166-ца са. Нямам идея как ще светнат обещавам,че ще има снимки.
                    Attached Files

Comment

Колега Didod,баш доста зле си е рефлектора ти,точно над крушката е доста матиран а реално фара ползва само тази горната половина.Аз на мареата така единия фар ми беше толкова матиран рефлектора като на тебе,а другия го рециклирах в Стрелча.Качвам ти една снимка с ксенон,десния фар е рециклирания а левия е матиралия,да видиш как рециклирания свети по бяло и силно.И междудругото не пипай с нищо рефлекторите,мий ги само под чешмата с вода и веро.Лупата също с вода и после хубаво бърсане с чист ,сух парцал.Качвам и една снимка на матиралия леко валео който е левия и свети по слабо и на рециклирания валео който е десния фар на снимката на пътя.
                      Attached Files

Comment

Чакам разрешение да разглобя и другия фар и може да пратя 2-та рефлектора до Стрелча. Само не разбрах доколко е трайно покритието им и трябва ли аз да подготвям нещо за него.
                        Lancia Kappa JTD '98 -

Comment

Значи колко е трайно не се знае,от фирмата казват че ако не влиза влага се задържало с години,което е малко относително.В бмв форума имаше колега с рециклирани в стрелча рефлектори на лупи отпреди 2 години,карани с халогенни крушки и не бяха мръднали.Аз ще ги карам с ксенони и смятам че така им се удължава живота още.Аз нищо не подготвях те си ги оправяха рефлекторите.Трябва да кажа че имат някои забележки като леко си личи къде е било изгорялото има малки точици и разни косъмчета и прашинки под самото покритие.Но така или иначе докато се сглоби фара в домашна среда полепват още прашинки по рефлектора на късите,дългите и лупата,все пак не сме в стерилна среда.

Comment

така разглобих си днеска единя фар... евентуално да си измия рефлектора и лупата като тайничко се надявах, че е само мръсен....
                            и така ... ефекта беше "УАУУУУ"

отвворих ги и видях, че са мръсни и леко изгорели ... и си викам айде ще го измия и всичко ще се оправи ... обачееееееееееее

сега ... някой да помага да каже къде да ги пратя да ги оправят, че .....

Първоначално публикувано от Bobo Покажи съобщение
                            Въобще не се пробвай само с вода ги мих аз и пак се опитаха да подпухнат а лупата я разглобих и на чешмата с меглио
                            е меглио де.... ама....

и на последната снимка познайте кой фар отваряхме
                            Attached Files
                            Last edited by RSxRacer; d.m.y г., 12:49.

Comment

Питай Роман, той си прави рефлекторите. Изглеждаха много добре с новото покритие.
                              AR 145 , 1.6 , 76 kw- ex; GT 1.9 JTD 110 KW
                              Posted by Bat Vas:Алфиста трябва да има минимум две коли, ако не иска да ходи с градски транспорт от време на време.
                              sigpic

Comment

Working...
                              X